Het jongetje op de coverfoto is ongeveer zes maanden oud. Deze foto stuurde zijn moeder naar zijn vader, haar man, die ergens aan de andere kant van de wereld zat. Twee weken na hun huwelijk ging hij al voor een jaar weg. Hij was zeeman, machinist op een olietanker. Zijn zoontje had hij pas één keer gezien, toen hij al drie maanden oud was. Even was hij thuis en daarna weer voor lange tijd naar zee. Zo ging dat in die tijd. Als zijn vader voor zes weken thuiskwam, was dat eigenlijk een inbreuk op het dagelijkse leven. Er waren vele conflicten en zijn moeder was altijd blij als haar man weer was opgehoepeld naar zee. Hij zou de hele kindertijd van zijn zoontje af- en aanwezig zijn. Een wel en niet vader. Het liefdeloze huwelijk was voorbestemd te mislukken. 

Het album ‘Mijn Dag’ van filmmaker en muzikant Roel van Dalen gaat over een kille jeugd en hoe dat je kan blijven achtervolgen tot in het volwassen leven. Van Dalen: ‘Alles wat ik de afgelopen jaren heb geschreven komt voort uit die beroerde periode. Hoe de gevolgen van zo’n jeugd je kunnen blijven achtervolgen, altijd in je doorklinken, wilde ik laten horen. Niet levenslang nam ik me voor. Dat was het begin van dit album. ‘Mijn Dag’ is een definitief afscheid van mijn jeugd en in zekere zin een eindafrekening. Die kilte wilde ik muzikaal vertalen door het gebruik van elektronica, maar wel in combinatie met een cello, om er warmte aan toe te voegen, nu ik zonder wrok of boosheid naar die jeugd kan kijken. Het is wat het is.De arrangementen van de stukken, met de soms onheilspellende elektronica en die altijd warme cello, voelen voor mij conflicterend, maar het weerspiegelt precies mijn dubbele gevoel over die kille tijd. Uiteindelijk komt het goed, ook op deze plaat’. 

‘Mijn Dag’ is het tweede album van Roel van Dalen, uitgebracht door Marista Records. 

Alles wat ik heb, is een breekbaar hart

Een heel leven lang

Het is vandaag mijn dag 

Ik zag ‘t in een oogopslag

roelvandalen.nl

https://www.youtube.com/watch?v=l8oxm5Ln6GE


Persbericht:

‘Mijn Dag’ van Roel van Dalen gaat over een jeugd en hoe die je blijft achtervolgen tot in het volwassen leven. Het is een definitief afscheid van die jeugd en in zekere zin een eindafrekening. 

Alles wat hij de afgelopen jaren schreef kwam voort uit een kille en moeizame jeugd. Hoe de gevolgen ervan je kunnen blijven achtervolgen, altijd in je doorklinken, wilde hij laten horen. Niet levenslang, zo nam hij zich voor. Dat was het begin van dit album. De kilte van die periode wilde hij muzikaal vertalen door het gebruik van elektronica, maar wel in combinatie met een cello, om er warmte aan toe te voegen, nu hij zonder wrok of boosheid kan terugkijken. 

De arrangementen van de stukken, met soms onheilspellende elektronica en die altijd warme cello, voelen conflicterend, maar dat weerspiegelt precies Van Dalens dubbele gevoel over zijn kindertijd. Uiteindelijk komt het goed, ook op deze plaat, in het laatste stuk:  

Alles wat ik heb, is een breekbaar hart 

Een heel leven lang 

Het is vandaag mijn dag 

Ik zag ‘t in een oogopslag

‘Mijn Dag’ is het tweede album van filmmaker en muzikant Roel van Dalen, uitgebracht door Marista Records. 

Woensdag 11 september 2019 om 22.55 uur op NPO2: de herhaling van mijn film ‘De Schaduw van de Ramp’ over 9/11 en hoe die gebeurtenis Amerika voorgoed heeft veranderd. Op de ochtend van dinsdag 11 september 2001 boren zich twee vliegtuigen in de Twin Towers van het World Trade Center in New York en een ander vliegtuig in het Pentagon. Bij de aanslagen komen bijna 3.000 mensen om. Vijftien jaar later zendt KRO-NCRV de documentaire De Schaduw van de Ramp: 15 jaar na 9/11 van producent LND Media uit waarin regisseur Roel van Dalen met vijf Nederlandse New Yorkers terugblikt op deze fatale dag en de jaren daarna. KRO-NCRV 2Doc De schaduw van de Ramp, 11 september 2019 om 22.55 uur NPO2 Regie: Roel van Dalen, Productie: LND Media.