aug 18

Publiciteit voor mijn CD is opgestart

Geen categorie   ::   Reacties uitgeschakeld voor Publiciteit voor mijn CD is opgestart

“Ik wilde mijn muziek al heel lang vastleggen, maar de eindeloze reeks documentaires, die ik in ruim drie decennia met hart en ziel heb gemaakt, stond dat altijd in de weg. Nu is het uiteindelijk toch gebeurd en dit is zowaar het moment om er mee naar buiten te treden.”

Roel van Dalen (1959) is een succesvolle Nederlandse regisseur/filmmaker. Hij droeg in de jaren 80 bij aan VPRO-programma’s als BGTV en Diogenes en maakte spraakmakende documentaireseries als Een Koninklijk Gezelschap over het Koninklijk Concertgebouworkest en De Kinderen van De Hondsberg over verstandelijk beperkte kinderen. In september 2011 won het tweedelige vervolg van De Kinderen van de Hondsberg op het Nederlands Film Festival (NFF) de Documentaire Publieksprijs 2011. Andere bekende werken van zijn hand zijn de documentaires Ajax – Daar Hoorden Zij Engelen Zingen, Discovering Sound over de Portugese pianiste Maria João Pires, De Wereld Beweegt over zangeres Wende Snijders. In 2012 regisseerde hij ondermeer de documentaire film De Hartslag van het Stedelijk over het Amsterdamse Stedelijk Museum.

Tegelijkertijd schrijft Roel al vele jaren eigen muziek met zeer persoonlijke Nederlandstalige teksten. “Ik ben nog nooit zo gelukkig en tegelijk zo onzeker geweest als bij het maken van deze plaat. Dat bleek te kunnen samengaan. Een enorme ontdekking! Onzekerheid kan je verlammen, maar ook verder brengen. Op de plekken waar je nog niet bent geweest, waar je misschien zelfs wankelt, daar is het uiteindelijk goed toeven. Dan moet je het namelijk uit andere registers in jezelf halen, dan boor je iets nieuws aan, iets wat je nooit hebt ontdekt. Dat is doodeng, maar ook adembenemend. Deze ervaring bleek belangrijker dan alles wat ik eerder in mijn leven heb ondernomen. Ik dacht steeds: als ik dit aandurf, dan durf ik alles!”

We kijken niet om
Naar het vaste land
Een kort moment
In de hemelstand

De allermooiste reis
Is al opgestart
Je komt echt altijd aan
Wanneer je maar volhardt

De stormen van november
Zijn anders dan voorheen
De richting lijkt veranderd
We kunnen er nu omheen
(uit: Stormen van november)

Onder leiding van arrangeur/producer Sebastiaan Koolhoven werd het proces in gang gezet. In 2012 en 2013 vonden de opnamen plaats in de Amsterdamse Geuzenoord Studio, met Erwin van Ligten (gitaar), Ward Veenstra (gitaar), Lené te Voortwis (bas), Arthur Lijten (drums) en Sebastiaan Koolhoven (piano). Op 13 september 2013 is de release van de CD Altijd gaat voorbij, met een concert in Bitterzoet in Amsterdam, samen met de hele band en enkele special guests, waaronder de zangeressen Astrid Seriese en Stella Bergsma (Einsteinbarbie).

Langs de kade van het paradijs
Zonlicht valt op flonkerende containers
Ik zie jouw lach, maar ’t is een fata morgana
Langs de kade van het paradijs

Een zilvermeeuw zweeft onbezorgd
Langs de muur van mijn herinnering
Ik zoek de allerhoogste plek
En probeer om jou weer te zien
(uit: Langs de kade van het paradijs)

Roel van Dalen: “In de muziek hoef ik geen rekening te houden met de werkelijkheid, zoals die zich voor mijn camera ontvouwt. In documentaire werk je met die werkelijkheid, modelleer je die zoals het je goeddunkt, maar de mogelijkheden om te creeëren zijn toch beperkt. In de muziek is alles vrij. Er bestaan geen ethische grenzen, je hoeft niemand recht te doen… Ik ervaar dat als een enorme bevrijding. Ik ben alleen met mezelf en ontdek dan dat veel van wat ik schrijf over verlangen gaat. Alsof je je armen uitstrekt, maar er nét niet meer bij kunt komen… Misschien zoek ik wel altijd naar iets wat net niet bereikbaar is. Dus moet je op pad, onderweg zijn, in beweging blijven, niet stilstaan. Uiteindelijk heb ik vooral geprobeerd om bedachtzaam te zijn. Misschien omdat ik wil blijven geloven dat muziek je leven kan veranderen…”.