De Procedure

De Procedure

Een film over de wording van de nieuwe roman van Harry Mulisch
De film is door AVRO Close Up in oktober 1998 op de televisie uitgezonden.

Harry Mulisch voltooide in augustus zijn nieuwe roman ‘De Procedure’, die begin oktober in de boekhandel zal liggen. Filmmaker Roel van Dalen volgde met de camera voor Avro’s ‘Close Up’ een belangrijk deel van het wordingsproces van dit bijzondere boek, dat als belangrijkste thema ‘het maken van leven’ heeft.

Documentaires over beroemde boeken van beroemde schrijvers zijn er genoeg, maar de maker van deze documentaire kreeg de unieke gelegenheid om iets te doen wat nog niet eerder is gedaan: de schrijver van nabij observeren gedurende de periode dat het boek werd geschreven. Mulisch was bereid om de cameraploeg tijdens het schrijven van ‘De Procedure’ toe te laten tot zijn huis, tot zijn werkkamer en in zijn hoofd, kortom, de wereld waarin zich het scheppingsproces voltrekt.

Het volgen van dit wordings- ofwel scheppingsproces is als het ware het vehikel om te tonen, maar vooral om te begrijpen wat schrijven nu eigenlijk is voor Harry Mulisch. Wat zijn zijn overwegingen, zijn dilemma’s, zijn worstelingen? Waarom bezoekt hij het laboratorium van een beroemde nederlandse bioloog? Waarom is de stad Praag, waar het boek ‘De Procedure’ zich voor een deel afspeelt, zo belangrijk? Waarom overlegt de schrijver uitgebreid met een hoogleraar Hebreeuwse letterkunde? Waarom staat hij thuis al pijprokend voor het raam, zit hij in een stoel, peinzend, onderzoekend, kiezend? Waar denkt hij aan? Hoe denkt hij?

De documentaire is misschien het beste te omschrijven als een filmisch onderzoek naar het ongrijpbare, naar datgene wat zich in het hoofd van de schrijver afspeelt, kortom, een onderzoek naar wat De Procedure behelst.

 • Colofon:
  regie & samenstelling
  Roel van Dalen

  camera
  Mark Bakker

  geluid
  Kees de Groot

  redactie
  Koen Kleijn

  montage
  Elja de Lange

  productie
  Jean Marc van Sambeek

  eindredactie IDTV
  Gemma van Zeventer

  eindredactie AVRO's Close Up
  Marijke Rawie

  uitvoerend producent
  Patrick Roubroeks

  producenten
  Piet Erkelens & Harry de Winter