De Schaduw van de Ramp, 15 jaar na 9/11

 

De Schaduw van de Ramp is een indringende documentairefilm over de blijvende littekens die deze iconische aanslag, in het hart van Amerika, heeft veroorzaakt. Zelfs 15 jaar later is de impact nog altijd niet volledig vast te stellen. Toch heeft 9/11 de wereld veranderd.

In de film maken we kennis met vier Nederlanders en een Belgische. Allemaal hebben ze de ramp van dichtbij meegemaakt. Jurriaan Veth, manager van het uitkijkpunt op de 107e verdieping van een van de Twin Towers, overleefde de ramp door een stom toeval. Chloé van Waeyenberge, werkzaam op het Belgische Consulaat, ziet het eerste vliegtuig vlak boven haar hoofd en wil 15 jaar later haar jonge kinderen uitleggen wat 9/11 voor haar betekent. Op die rampzalige dag begeeft oorlogsfotograaf René Clement zich zuidwaarts, richting de plek die Ground Zero zou gaan heten, terwijl iedereen juist naar het noorden vlucht. Consul-generaal Bob Hiensch tracht duizenden Nederlanders te traceren, terwijl het telefoonverkeer in New York is lamgelegd. Journalist David Hammelburg gaat hard aan het werk, om de ontzetting en de emoties vooral maar niet te voelen.

De Nederlandse New Yorkers volgen in De Schaduw van de Ramp opnieuw de route van die dag. Deze mozaïekfilm schetst hun reflecties op de aanslag en de uiteindelijke gevolgen, in een surrealistische kluts tussen heden en verleden.

Tegelijk gaat de documentairefilm over de fundamentele veranderingen in de Amerikaanse samenleving, in gang gezet door de aanslagen van 9/11. Op Ground Zero vertelt fotograaf René Clement naar aanleiding van de Amerikaanse bombardementen in Irak: ‘Als er een monument zou moeten komen voor alle Irakese slachtoffers dat in verhouding staat met het aantal doden van 9/11, dan zou heel Irak één groot monument zijn’. We komen ook Amerikanen tegen, waaronder Mohammad Razvi, die onvermoeibaar strijdt tegen discriminatie en De Sikh die verkleedt als Captain America zijn onverbloemde visie op het veranderde Amerika geeft. Zij vertellen over discriminatie, agressie, gevoelens van onveiligheid en een nieuwe levenssfeer.

Precies vijftien jaar na die rampzalige dag zendt KRO-NCRV de documentairefilm De Schaduw van de Ramp: 15 jaar na 9/11 uit, waarin regisseur Roel van Dalen terugblikt op deze fatale dag en de jaren daarna.

De film is geproduceerd door LND Media in samenwerking met KRO-NCRV.

Via onderstaande link is de documentaire film ‘De Schaduw van de Ramp, 15 jaar na 9/11’ te zien, als ook interview met Roel in ‘Regisseur aan de Keukentafel’ en enkele ingesproken fragmenten over de documentaire.

http://www.npo.nl/zoeken?utf8=✓&q=schaduw+van+de+ramp

 

 

  • Colofon: