Schaken met de Dood

“Schaken met de Dood” is een film van Roel van Dalen over het functioneren van een ziekenhuis van wereldformaat in een tijd waarin steeds commerciëler moet worden gedacht. Anno 2015 zijn de medicijnen tegen kanker weer duurder geworden. Is het nog vanzelfsprekend dat iedereen deze medicijnen krijgt? Hoe duur wordt de zorg betaald?

Regisseur Roel van Dalen filmde gedurende anderhalf jaar internist-oncoloog dr. Jan Schellens en Hoofd Laboratorium dr. René Bernards van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Hij volgde hen gedurende een onderzoek naar de werking van een experimentele combinatie van medicijnen tegen kanker, die nog niet eerder op mensen is uitgeprobeerd.

Ook is Van Dalen er bij als Schellens en Bernards op zoek gaan naar financiering van die extreem dure geneesmiddelen, want het budget van het ziekenhuis is daar al lang niet meer toereikend voor. Ook zien we in deze film de drie eerste patiënten die deze experimentele behandeling ondergaan. Kunnen zij de bijwerkingen aan? Gaat het lukken om de medicijnen op grote schaal aan kankerpatiënten te verstrekken?

“Schaken met de Dood” legt de invloed van de marktwerking, die door het huidige kabinet Rutte nog altijd wordt omarmd, genadeloos bloot. René Bernards zegt: “En jij denkt dat je straks uitkomt met je € 85,- ziektekostenpremie per maand? Dat gaat dus echt niet lukken. Er moét een oplossing komen!”

regie Roel van Dalen

camera Mark Bakker geluid Rob Dul, Charles Kersten

montage Elmer Leupen muziek Sebastiaan Koolhoven

research Anna Meijer van Putten  kleurcorrectie Xandra ter Horst

productieassistentie Bram Bax productieleiding Margreet Ploegmakers

uitvoerend producent JeanMarc van Sambeek

producer NCRV Yolande van der Blij

eindredacteur NCRV Jelle Peter de Ruiter

producent Monique Busman, Michiel van Erp

 

‘Schaken met de Dood’ is een coproductie van De Familie Film & TV en de NCRV

De film werd op 1 juni 2015 om 20:25 uur uitgezonden op NPO2

Mede mogelijk gemaakt door CoBoFonds

  • Colofon: