• The New York Connection
  • The New York Connection
  • The New York Connection
  • The New York Connection
  • The New York Connection
  • The New York Connection
  • The New York Connection
  • The New York Connection
  • The New York Connection
  • The New York Connection

The New York Connection

In de vijfdelige documentaire serie The New York Connection onderzoeken presentator Dirk van Weelden en Roel van Dalen als regisseur de verhouding en de historische banden tussen New York en Nederland c.q. Amsterdam. In iedere aflevering wordt op filmische wijze actuele thema’s en gebeurtenissen uit het heden gekoppeld aan historische vertellingen. In iedere aflevering worden dus lijnen getrokken vanuit de historie naar het hedendaagse New York. Was het niet de vermaarde historicus Johan Huizinga die ooit schreef: ‘Door de geschiedenis leert een cultuur zich rekenschap te geven van haar zelve’?

Zo portretteert deze serie dus het heden én het verleden van zowel New York als Nederland/Amsterdam. In een bewegelijke road movie-achtige serie dwaalt de presentator door New York en omgeving en ontdekt sporen van dat bijna vergeten verleden, van die eerste decennia uit het bestaan van New York, toen de stad nog geen stad was, maar een kleine kolonie onder Hollands bewind. De cameraploeg trekt langs historische plaatsen, ontmoet deskundigen, duikt in archieven, portretteert gewone mensen, bezoekt musea en komt beroemde lieden tegen.

Wat is er vandaag de dag in New York nog te voelen, te zien en te beleven, wat voortbouwt op of voortkomt uit dat gedeelde verleden? Wat is er overgebleven van die roemruchte diversiteit van de 17e eeuwse Amsterdamse en Nieuw-Amsterdamse samenlevingen? Hoe staat het met de handelsgeest in het New York en het Amsterdam van nu? En wat is er nog terug te vinden van de scherpe juridische geest en de hang naar debat van Adriaen van der Donck, die grote opponent van Peter Stuyvesant?

Alle vier delen van de serie zijn online te bekijken op: http://avro.nl/thenewyorkconnection#.UUckJKVPg0x
Ook zijn er vele clips op YouTube te vinden.

De serie ging in première in het Museum of the City of New York en is tussen 20 september en 11 oktober 2009 door de AVRO-televisie uitgezonden.

Persbericht AVRO:

De stedenband tussen New York en Nederland is 2009 uitgebreid gevierd. De Avro besteedde ook aandacht aan die 400ste verjaardag met The New York Connection, een documentaire-achtige serie die laat zien wat we nog van New York kunnen leren. “Gezien recente politieke discussies in Nederland waarin thema’s als diversiteit, tolerantie en respect voor mensen met verschillende achtergronden en godsdiensten centraal staan, is de AVRO documentaire-serie The New York Connection actueler dan ooit. De stad Nieuw Amsterdam werd 400 jaar geleden door Nederlanders gesticht met aan de basis diversiteit en tolerantie. Wat is daar tegenwoordig nog van over in het huidige New York?”, aldus de Avro.
Avro-directeur Willemijn Maas: “De AVRO is trots op deze bijzondere documentaire-serie die niet alleen de relatie New York – Nederland vanuit een historische en culturele invalshoek belicht, maar ook inzichten geeft in hoe de New Yorkers van nu met thema’s als diversiteit en tolerantie omgaan. Dit is een relevante en actuele discussie waarbij wij als Nederlanders nog veel van New Yorkers kunnen opsteken. De AVRO wil met deze serie inspireren en kijkers motiveren op een constructieve manier met deze discussie om te gaan.”
In The New York Connection gaan schrijver Dirk van Weelden en regisseur Roel van Dalen in het hedendaagse New York op zoek naar de vroege geschiedenis van de stad en onderzoekt hij welke lijnen getrokken kunnen worden van het Hollandse verleden naar het New York van nu. Hoe zag die samenleving er toen uit en welke Hollandse elementen zien we nu nog terug? Wat is er overgebleven van de diversiteit en de tolerantie van toen? De laatste vraag staat centraal in ‘The New Yorker’ de tweede aflevering van de serie. Dirk ontmoet een keur aan New Yorkers. Zo maken we kennis met hedendaagse kolonisten, zoals een Albanese restauranteigenaar en een Equadoriaanse dominee, een professionele netwerker; recentelijk ontslagen bankiers, afstammelingen van de indianenstam die 400 jaar geleden het eiland Mana-hatta bewoonden, makelaars, illegalen, burgemeester Michael Bloomberg en vele anderen. Als rode draad in deze aflevering is het streven van de New Yorker om diversiteit te omarmen met vertrouwen dat ze er als samenleving sterker door staan.

  • Colofon: